marți, 19 ianuarie 2010

Solutii la iesirea din criza economica

Tot cautând pe internet date despre criza economică am observat ca niciun site nu ofera informații despre posibile soluții la ieșirea din criză, ba mai mult sunt foarte mulți care nu fac nimic altceva decât să caute vinovați.
Părerea mea este ca dacă vom tot continua sa cautam vinovați nu vom face nimic altceva decât sa prelungim criza la nesfârșit.
Aşa ca ii provoc pe toți cei care au cunoștințe economice sa încerce sa posteze câteva soluții la ieșirea din criza asta nenorocita.
Câteva măsuri care ar putea ajuta la ieșirea mult mai rapida din criza economică ar putea fi în concepția mea:
Pentru sănătate
- introducerea unei taxe de 1 leu pentru fiecare pachet de țigări vândut - aceasta ar atrage venituri suplimentare în valoare de 176 milioane euro ( în condițiile în care consumul ar scădea cu 5%)
- introducerea unei taxe tot de 1 leu pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi ( inclusiv uleiuri indiferent de tipul acestora)- ar atrage venituri suplimentare de aproape 54 milioane euro.
- introducerea taxei pe produsele de tip fast-food ( în acest caz produsele de acest tip ar trebui identificate în funcție de numărul de calorii/100 grame)cu tot cu evaziunea fiscala ar atrage venituri la buget în valoare totala de 21 milioane euro ( la o taxare de 20%).
- introducerea unei taxe tot de 1 leu/ litru sau ambalaj pentru produsele alcoolice asa cum sunt definite de codul fiscal( adică fără vin și bere)- venituri suplimentare de circa 38 milioane euro)
Colectarea taxelor :
Taxele descrise mai sus ar trebui colectate la nivel local iar distribuirea sumelor ar trebui făcută 50-50% adică 50 % să rămână în județul în care sunt colectate iar 50% sa fie vărsate la bugetul consolidat.
Respectivele taxe ar trebui folosite pentru construcția de spitale noi. adică în loc sa investim în consolidarea și cârpirea celor vechi ar trebui construite altele noi cu finanțare locala din banii colectați din taxele de mai sus. Din banii colectați local și vărsați la bugetul general ar trebui construite spitale regionale.
Fonduri totale preconizate a fi colectate - 289 milioane euro.

Pentru fondul de constructii de locuinte si reabilitare termica:
- introducerea unei taxe de 0.2 RON pentru fiecare ambalaj din material plastic( de la sticle de plastic, ambalaje Tetra și celofan, până la ambalajele pachetelor de țigări și pungi de chip-suri)- estimat a se atrage în jurul a 129 milioane euro.
- introducerea unei taxe de 0.1 lei / litru de combustibil ( benzina, motorina....... sa) ar atrage un venit de 78 milioane euro
- introducerea unei taxe anuale pentru centrale termice pe combustibil solid sau lichid în valoare de 100 RON pentru fiecare 25 KW putere instalata precum și a unei taxe de 20 RON pentru fiecare soba deținută în venituri anuale de 28 milioane euro.
Suma presupus a fi colectata 235 milioane euro.
Colectarea taxelor :
Colectarea taxelor ar trebui sa se facă local astfel încât banii rezultați din încasarea respectivelor taxe sa fie folosiți în cadrul programului pentru reabilitarea locuințelor.
Primăriile ar trebui sa autorizeze minim 10 firme pentru reabilitarea termica ( pentru primarii cu un număr de minim 100.000 locuitori)precum și sa elaboreze împreună cu un arhitect un fel de cod al culorilor pentru fațada blocurilor ce urmează a fi reabilitate.

Agricultura.
Având în vedere faptul ca începând din acest an nu mai pot fi acordate subvenții pentru un număr destul de mare de activități agricole ar fi foarte adoptarea unei legi prin care 50% dintre produsele agro-alimentare comercializate într-un magazin sa fie de producție romanească. Aceasta măsură ar putea sa ii ajute foarte mult pe producătorii romani.
Ar trebui început un program de reabilitare al principalelor rase de animale, deoarece, de exemplu la porc unde în anii 60 țările vest europene făceau diferite încrucișări pentru obținerea de hibrizi cu productivitate ridica la noi specialiștii noștri făceau încrucișări cu porcul mistreț rezultând hibrizi cu o productivitate scăzută în comparație cu cei din vestul Europei și cu o valoare comerciala mica deoarece aveau un conținut de grăsime ridicat.
De exemplu un program pentru reabilitare raselor la oi ar costa în jur de 25 milioane euro și ar prevede cumpărarea și distribuirea unui număr de 250.000 de oi Dorper care au o productivitate ridicata și sunt și rezistente la boli( țurcană românească ajunge la maturitate la o greutate de 43-48 Kg dacă sunt bine întreținute și fata maxim 2 miei pe când la Dorper se poate ajunge la exemplare cu o greutate de 100 kg și 4 miei fătați)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu