marți, 23 noiembrie 2010

Emigrarea si azilul in Suedia

Daca v-ati sa tot asteptati mausrile de relansare economica din partea guvernului, masuri care intarzie sa apara, poate ar fi mai bine sa va ganditi la emigrarea intr-o tara unde exista un regim politic stabil, cu o legislatie bine pusa la punct si cel mai importanta unde oamenii sunt respectati. Una dintre aceste tari este Suedia , tara care a reusit sa isi revina intr-un mod absolut spectalos dupa ce la inceputul anilor 90 se afla intr-o criza profunda, mult mai mare decat este in momentul de fata in Romania.
Diferenta intre ei si noi este faptul ca ei au avut parte de niste conducatori care au liat masurile cele mai potrivite la momentul oportun, pe cand la noi guvernului i-a trebuit 2 ani de zile ca sa realizeze ca este criza.

Pentru cei care doresc sa renunte a mai fi o generatie de sacrificiu si cel mai important carora le pasa de viitorul copiilor Suedia ar fi o varianta foarte buna pentru emigrare.

inainte de a va hotara sa va mutati cu serviciul sau poate pentru totdeauna in Suedia ar trebui sa stiti urmatoarele:
- Suedia este tara cu cei mai multi emigranti raportati la numarul locuitori - aproape 15% din populatie sunt emigranti sau persoane care au cerut azilul.
- pentru cei care doresc sa se mute definitiv in Suedia si cer azilul statul suedez le pune la dispozitie o locuinta, le asigura cursuri de integrare ce se desfasoara pe durata a 3 ani si desigur 300 euro /luna pentru mancare
ce trebuie stiut in legatura cu aceste drepturi:
pentru a beneficia de cei 300 euro lunar emigrantul trebuie sa urmeze cursurile de integrare- cursuri care se desfasoara zilnic si au o durata de 4 ore , in momentul in care o persoana nu se prezinta la cursuri( absenteaza) iar motivul nu este intemeiat( boala- cu certificat de la medic, sau probleme legate de legislatie-trebuia sa se prezinte la politie sau oficiul de emigrari) aceasta alocatie este intrerupta
- daca pe parcursul celor 3 ani cat dureaza cursurile de integrare persoana respectiva savarseste o infractiune acesata va fi expulzata.
- daca o persona se hotaraste sa intrerupa cursurile dar nu mai devreme de 6 luni dar nu are un venit care sa ii permita sa isi asigure existenta este expulzat.
In cazul in care o persoana doreste sa ceara azilul in aceasta tara trebuie sa stie urmatorul lucru :
Suedia este un stat membru al uniunii europene si cel mai important este semnatar al declaratiei de la Dublin( care spune ca cererile de azil depuse in suedia vor fi judecate intr-un stat membru UE nu neaparat in Suedia si ca cererea poate fi respinsa caz in care solicitatntul are la dispozitie 30 de zile pentru a contesta decizia si ase hotara cu privire la azil.) mai multe informatii gasiti aici

Llocurile de munca:
Suedia inca inregistreaza un deficit de personal la acest capitol adica se gasesc destul de multe locuri de munca dar problema cea mai mare este ca daca nu cunosti limba suedeza nu ai acces la aceste locuri de munca , singurele locuri de munca unde poti sa gasesti de lucru destul de repede si nu necesita cunoasterea limbii suedeze sunt domeniile supercalificate( medicina, inginerie, IT).

Daca tu ca posibil emigrant in aceasta tara nu cunosti suedeza sau nu stii sa vorbesti fluent engleza nu ai nicio sansa sa te angajezi.

Aici gasiti un film produs recent de un canal frantuzesc despre Suedia azil si emigrare
vizionare placuta:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu