duminică, 2 februarie 2014

Specialistii in economie de la Televizor

       Pentru o persoana care are ceva cunostinte de economie , privitul la televizor  a unei emisiuni de profil se poate dovedi a fi o sursa de stres foarte mare si asta mai ales datorita faptului ca cei care rezinta respectivele emisiuni sunt de cele mai multe ori doar cititori de promter si nu au nicio notiune de economie , nici macar de anul unu de facultate semestrul 1.

Moise Guran unul dintre cei ce pozeaza in cunoscatori ai sistemului economic si al pietei din Romania nu ne dovedeste decat un habarnist,  care prezinta date facute pe genunchi in baie un om care din punct de vedere economic si al analizei economice in mod special este praf este doar un bolovan.
Exemplu de informatii prezentate de maria sa, marele intelectual, economist si analist economic MOISE Guran:
"Dan Şova a anunţat că în acest trei zile drumarii României au reuşit să dea de pe şosele 2,26 milioane de tone de zăpadă. M-am gândit cum au calculat ei, mai ales că zăpada asta are diferite densităţi, în funcţie de grosimea stratului. Eu am încercat să vizualizez 2,26 milioane de tone de zăpadă şi m-am apucat să fac nişte calcule simple. Aşa am aflat de exemplu, calculând, debitul Dunării la intrarea în ţara noastră. Avea, în august anul trecut, un debit de 2500 de metri cubi pe secundă. Rezultă că cele 2,26 milioane de metri cubi, dacă ar fi apă şi nu zăpadă, s-ar întinde pe 904 metri.

M-am gândit totuşi că e diferenţă de 1 la 20 din punct de vedere al densităţii între apă şi zăpadă şi am înmulţumit cu densitatea asta care e mult mai mică. A rezultat că, de exemplu, dacă Dunărea ar curge cu zăpadă la vale, zăpada pe care au dat-o drumarii noştri între aceste zile s-ar întinde pe o distanţă de 18,08 kilometri. Am rămas extrem de nelămurit cum au ajuns ei la aceste cifre"  


 Care sunt problemele la textul de mai sus publicat de Moise Guran: Densitatatea zapaezii este de 100 kg/mc afanata si  500 Kg/mc batatorita plecand  de la presupunerea rezonabila ca 1 L = 1Kg rezulta o diferenta de densitate cuprinsa intre 1:10 in cazul zapezii afante si 1:2 in cazul zapezii batatorite.
Presupunand  ca a fost totusi in stare sa ca faca restul de calcule corect ar rezulta totusi ca stratul de zapada curatat de CNADNR a fost cuprins intre 3.5 si 17.5 cm adica mai mic de 10 respectiv 2 ori decat a calculat Guran( daca ar fi angajat la o companie privata si ar oferi date supraevaluate de 2 respectiv 10 ori ar fi cocediat in secunda 2 plus ca ar fi trecut si in Zephyr).

Alta analiza prezentata anul trecut de catre iubitul nostru analist economic arata ca autostrazile din Romania sunt mai scumpe  dataorita faptului ca acestea contin f mult bitum  care vine din import; iar autostrazile din Germania sunt facute din beton ceea ce le face mai ieftine si mai rezistente. Gresit domnule Guran autostrazile din Germania contin bitum si chiar intr-un strat consistent, Asfaltul domnule Guran este folosit peste tot in Europa si asta datorita faptului ca are caracteristici mult superioare sigurantei traficului decat betonul( zgomot scazut, distanta de franare mai mica, economie la combustibil)exista pe internet standardul de constructie al autostrazii(stratul de beton  stabilizat, si asfalt are 75 cm). 
Un comentariu:

  1. Noi in loc de specialisti in economie avem mai degraba specialisti in vorbe si nu in fapte.
    Este ca si cu cainii aia care latra mult dar nu musca.

    RăspundețiȘtergere