miercuri, 11 august 2010

Regionalizarea - o solutie la probleme legate de coruptie?

Ca economist de profesie am fost nevoit sa studiez diferite siteme de taxare si impozitare ce se gasesc in europa, cel mai democratic si profesionist sitem mi se pare de departe ca fiind cel saxon .
de ce mi se pare atat de democratic, deoarece banii ce se strang din taxe si impozite se intorc direct proportional cu suma stransa in comunitatea respectiva.
sistemul saxon imparte bugetul in 3 componente majore:
- national
- regional
- local
Ce inseamna aceasta
Administratia locala se regaseste pe aria administrativa a unui judet( land, county depinde de tara)
Administratia regionala este alcatuita din 4-6 judete( landuri ....) aflate in aceeasi arie geografica
Administatia nationala are rolul de reglementare si supraveghere.
Alcatuirea bugetelor si impartirea banilor:
bugetele sunt alcatuite din toatalitatea taxelor si impozitelor stranse de la populatie si companii.
impartirea banilor:
60% la bugetul local
20% la bugetul regional
20% la bugetul national

60% din taxele stranse in interiorul unui judet ramane in judet ( 50% la primaria pe aria careia se strang taxe si 10% la consiliul judetean-care are rolul si de a regulariza veniturile -respectiv suplimenta la primariile mai sarace )

20% din taxele stranse se duc la bugetul regional care are rolul de a dezvolta infrastructura comuna, de a promova zonele turistice si de interes regional, de a dezvolat infrastructura medicala regionala, de a creea structuri de promovare a afacerilor si a dezvolta brandul local )

20% din taxe se vor duce la bugetul national , din acest buget , vor fi finantate armata , justitia si subventiona diferite activitati.

Acum atrebuie avut in vedere faptul ca toata infrastructura si toate institutiile cu exceptia armatei si justitiei vor trece la administratia locala.
Toate companiile la care statul este actionar ar trebui privatizate in totalitate.

acum cu ce se vor ocupa administatiile locale, vor avea in adminitratie infrastructura in totalitate ( drumuri , sanatate educatie, ..)

Administratiile regionale se vor ocupa de construirea de drumuri(inclusiv drumuri exprese si autostrazi, promovare turistica , adminitrarea aeroporturilor si porturilorb...)

marii contribuabili vor plati taxe pe aria administrativa pe care se afla - unde isi desfasoara activitatea.

nu se va mai plati la centru ca acum.
Avantaje:
creste independenta primarilor , administratiile locale nu vor mai trebui sa cerseasca bani de la guvern, de la centru ci pur si simplu se vor finanta singuri. au bani sa faca investiti si sa tina multi salariati bine, daca nu au.. inseamna ca sunt slabi manageri. si ca nu sunt in stare sa atraga fonduri si investitori. si nu vor mai fi alesi a-2-a oara
scade traficul de influenta
se va reduce si evaziunea fiscala deoarece administratia locala va face presiuni asupra patronilor pentru o mai buna colectare a banilor.

locuitorii vor simti ca intr-adevar banii pe care ii platesc ca taxe si impozite se vaor intoarce ca investitii in comunitatea lor.
va scadea influenta politica, practic nu va mai conta atat de mult partidul dincare face parte primarul deoarece primariile se vaor autofinanta, vor conta mai mult oamenii.

Astept sugestii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu