marți, 11 mai 2010

Optimizare fiscala

O sa gasiti mai jos o lista cu masuri cu ajutorul carora o firma poate sa isi reduca cheltuielile in mod semnificativ, ceea ce in aceste timpuri de grea incercare si restiriste economica poate duce la salvarea unor companii.
Intotdeauna un atreprenor se va deosebi de un simplu patron sau actionar intr-o companie prin faptul ca cel dintai va sti sa se foloseasca la maximum de toate portitile legale pentru pentru a reusi sa isi optimizeze costurile.
In continuare o sa va prezint masurileluate de catre o companie ce activeaza in domeniul constructiilor care datorita faptului ca a reusit sa isi reduca costurile lunare , a putut sa supravietuiasca inca un an.
masurile luate dea aceasta companie pentru evitarea intrarii in colaps economic au fost urmatoarele:
- tot personalul a fost trimis in somaj tehnic
- odata cu iesirea din somajul tehnic intreg personalului ia fost schimbata incadrarea trecand de la angajati cu norma intreaga la angajati cu jumatate de norma ( masura care se doreste a fi mentinuta) iar salariile au fost reduse la minimul pe aconomie.
impreuna cu angajatii au ajuns la concluzia ca cea mai buna metoda pentru trecerea peste aceste timpuri de criza ar fi tecerea pe cartea de munca a unor salarii corespunzatoare jumatatii de norma iar diferenta care trebuia platita la stat pentru CAS a fost virata catre o firma de asigurari ( au avut de ales intre Aviva si ALLIANZ) cu care s-au incheiat asiguri de tip UNIlinked pe pilonul 4 in acest fel asigurandule angajatilor o batranete linistatta care nu va fi afectata de politica guvernului referitnare la pensie din momentul respectiv.
mai pe scurt- banii care trebuiau virati la stat pentru plata CAS-ului au fost virati catre o firma de asigurari private. cat despre asigurarile de sanatate , fiind angajati cu jumatate de norma nu este nicio problema deoarece nu vor plati spitalizarea.
O alta metoda prin care au reusit sa reduca sumele de bani pentru plata contributiilor la stat a fost urmatoarea:
- respectiva firma trebuia sa construiasca o casa tip duplex la care trebuiau montate 2 centrale termice. Centralelel termice au fost cumparate si montate precum iar firma respectiva a taiat o factura fiscala pentu intreaga lucrare dar in contractul pentru construirea caselor se prevedea ca aceste centrale tremice sa fie achizitionate separat.
dataorita faptului ca centralele termmice au fost cumparate separat ele trebuiau sa fie revandute beneficiarului final. in schimb constructorul a apelat la un mic artificiu a declarat ca centralele termice au fost distruse in timpul transportului pana la beneficiar iar in contabilitate acestia au bagat o factura de la fier vechi ( insumand greutatea centralelor) precum si un proces verbal in care era indiacat faptul ca respectivele centrale au fost distruse in timpul transportului.
economia obtinuta in schimbul acestei actiuni:
-pentru construirea acestei case tip duplex , firma constructoare ar fi urmat sa vireze statului, 112.000 Rnn TVA pentru constructii si 18.000 ron pentru centralele termice in urma acestui artificiu pretul centralelelor termice in valoare de aproape de 90.000 Ron au fost trecute la pierderi iar TVA ce urma a fi platit catre stat ( 112.000 +18.000=130000 ron ) a fost redus la 96000 ron obtinandu-se in acest fel o economie de 34 000 ron la Tva iar datorita faptului ca, costul centalelor aparent distruse a fost trecut la pierdere inpozitul pe profit a fost mult diminuat.
Avantajul pentru firma a fost ca in orma acestei actiuni a salvat de la plata a aproape 10.000 de euro( care ar fi ajuns probabil la platarea de flori in luna decembrie sau ianuarie de catre clientala politica) beneficiarul are centralele termice precum si de certificatele de garantie ale acestora
( firma de la care au fost cumparate acestea fiind un partener al constructorului)

fiti inventivi nu oi nu platiti degeaba impozite la stat care se vor transorma in pose Louis vuiton si pantofi Manolo .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu