marți, 23 februarie 2010

Manelizarea Romaniei

Topul staţiilor TV în vederea aplicării principiului “must carry”

12.02.2010

Pentru respectarea prevederilor art. 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare

Sursa: ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU MĂSURAREA AUDIENŢELOR – ARMA

I. Programe SRTV

1. TVR 1
2. TVR 2
3. TVR 3
4. TV ROMANIA CULTURAL
5. TVR INFO
6. STUDIOUL TERITORIAL CLUJ
7. STUDIOUL TERITORIAL CRAIOVA
8. STUDIOUL TERITORIAL IAŞI
9. STUDIOUL TERITORIAL TÂRGU MUREŞ
10. STUDIOUL TERITORIAL TIMIŞOARA

II. Programe stabilite prin acorduri internaţionale:

TV 5

III. Servicii de programe - în ordinea indicelui anual de audienţă

1. PRO TV
2. ANTENA 1
3. REALITATEA TV
4. KANAL D
5. PRIMA TV
6. ANTENA 3
7. OTV
8. NAŢIONAL TV
9. TARAF TV
10. FAVORIT TV
11. KISS TV
12. N24 PLUS
13. U TELEVIZIUNE INTERACTIVĂ
14. MYNELE TV
15. DDTV
16. TRINITAS TV
17. MUSIC CHANNEL
18. TV NEPTUN
19. ALFA OMEGA TV
20. PARTY TV
21. THE MONEY CHANNEL
22. TVRM EDUCAŢIONAL
23. SPERANŢA TV
24. CANAL TELESHOP
25. ALPHA TV

ART. 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare

(1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.
(2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei.
(3) În mediul rural, pentru reţele cu mai puţin de 100 de abonaţi Societatea Română de Televiziune poate asigura gratuit recepţia programelor publice, în vederea retransmisiei.
(4) În localităţile în care o minoritate naţională reprezintă o pondere mai mare de 20% distribuitorii vor asigura şi servicii de transmitere a programelor care sunt libere la retransmisie, în limba minorităţii respective.
(5) În limita posibilităţilor, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice vor include în ofertele lor de programe serviciile publice ale Societăţii Române de Radiodifuziune, ale unui program de radiodifuziune naţional şi ale unui program de radiodifuziune local, private.

Nerespectarea articolului sus-menţionat atrage sancţionarea radiodifuzorului, în conformitate cu art. 90:

ART. 90
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
………
j) retransmisia de către distribuitori a serviciilor de programe, cu încălcarea prevederilor art. 74 şi 82;
………
(2) Faptele prevăzute la alin. (1) se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 200.000 lei.
(3) În cazul în care Consiliul decide că efectele unei fapte prevăzute la alin. (1) sunt minore, va adresa o somaţie publică de intrare în legalitate.
(4) Individualizarea sancţiunii în cazul săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute în prezenta lege se face ţinându-se seama de gravitatea faptei, de efectele acesteia, precum şi de sancţiunile primite anterior, pe o perioadă de cel mult un an.


Conform datelor de mai sus mi se pare mie sau se pregateste manelizarea romanilor. avand in vedere faptul ca multe dintre posturile de mai sus au o calitate indoielnica, nu stiu caum se face ca dar posturi de televiziune gen Antena 2, Acasa, sport.ro, telesport, nu sunt obligatorii , dar in schimb posturi gen Mynele Tv, Taraf sunt fruntase pe lista.
De cand mama naibii Mynele TV si DDTV, Alpha , au rating mai mare decat Atena 2 , Acasa, si restul... in conditiile in care DDTV, Mynele, si Alpha nici macar nu sunt distribuite de principalii operatori de cablu din Romania.
In orice caz ne ducem pe apa sambetei inclusiv din punctul de vedere al calitatii programelor TV.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu